Violina

U magičnom kraljevstvu muzike vlada jedna kraljica, a njeno ime je VIOLINA. Veličinom najmanja, a opsegom najviša članica porodice gudačkih instrumenata, najbolje se osjeća u ulozi vode, koji “nosi” melodiju ili pokazuje svoj virtuozitet. Veoma je popularna i tražena, pogotovo kod djece mladeg uzrasta. Može da dočara najrazličitija raspoloženja i ujedno pruža mnoge mogućnosti izraza kroz solo, kamerno ili orkestarsko muziciranje.

lako dominira svijetom klasične muzike, jako dobro se snalazi i u drugim žanrovima, od tradicionalne narodne do pop, rock, te jazz muzike. U Osnovnoj muzičkoj školi se uči šest godina i za to vrijeme učenik stiče osnove sviranja ovog instrumenta, koje može dalje usavršavati kroz srednje ili akademsko obrazovanje ili održavati u oblasti amaterizma kroz sekcije, bendove ili kulturno-umjetnička društva. Istraživanja su pokazala da sviranje violine nosi i odredene prednosti:

  • Violinisti i violinistkinje brže obraduju informacije od prosječne osobe, koja ne svira neki instrument.
  • Dijelovi mozga odgovorni za rad lijeve i desne ruke su osjetljiviji kod ljudi koji sviraju violinu i samim tim imaju veću svjesnu kontrolu nad rukama.
  • Sviranje violine ima veliki uticaj na um i u ranom dobu poboljšava pamćenje, neverbalno rasudivanje i pažnju.