Truba

Truba je limeni puhački instrument i smatra se jednim od najstarijih instrumenata. Spominje se još u antičko doba. Nekada su prve trube bile pravljene od rogova životinja i koristile su se za davanje signala te izvođenje jednostavnih melodija. Svoju ulogu u orkestru, a pogotovo solističkoj svirci, dobiva tek u osamnaestom vijeku s primjenom ventila. Nakon što se truba afirmisala u klasičnoj muzici, postaje naročito popularna u jazz muzici, gdje je najčešće jedan od vodećih instrumenata.

Truba ima oštar, briljantan i savršeno prodoran ton, s kojim su tehničke mogućnosti razvijene do virtuoznosti zahvaljujući najviše izumu ventila i njihovom utjecaju na razvoj instrumenta. Iz historijskih izvora doznajemo kako trubači i truba kao instrument postoje hiljadama godina. Prve najstarije trube koje su bile napravljene od metala potiču iz Egipta, a otkrio ih je Howard Cartar 1922. u grobnici Tutankamona. Pronađene su srebrna i bronzana truba koje se čuvju u arheološkom muzeju u Kairu.

Truba kao instrument koristi se u svim žanrovima muzike i u svim zemljama svijeta. Kroz vijekove se koristila kako u ratu tako i u mirnim vremenima, te na službenim festivalima i ceremonijama otvaranja sviranjem fanfara. Kao predmetni instrument u Osnovnoj muzičkoj i baletskoj školi „Novo Sarajevo“ izučava se od 2005. godine.