Klavir

“MUZIKA JE MNOGO MOĆNIJE SREDSTVO OBRAZOVANJA OD BILO KOJEG DRUGOG” – Platon: “Država”

Crno-bijeli svijet 88 tipki oduvijek je privlačio veliki interes, zbog toga i u našoj školi najveći broj učenika svira klavir. Prepoznatljiv zvuk klavira zauzeo je trajno mjesto u istoriji umjetničkog izražavanja, te mu je zato popularnost i danas velika. Za ovaj instrument ispisane su stranice za neka od najljepših muzičkih dijela. Literatura za klavir je izrazito bogata.

Naučne studije su dokazale da sviranje klavira pozitivno utiče na razvoj fizičkih i kognitivnih sposobnosti djeteta kao što su: pamćenje i koncentracija, koordinacija i motorika pokreta, sposobnost brzog mišljenja kao i opće inteligencije.

Pored ovoga, bavljenje muzikom potiče razvoj mašte i kreativnosti te sticanje znanja iz muzičke teorije, kulturne historije, etike i osjećaja za lijepo.

Osnovna muzička naobrazba traje šest godina. Nastava klavira se odvija dva puta sedmično, na individualnim časovima u trajanju od 45 minuta. Za učenje klavira u muzičkoj školi neophodno je da učenik posjeduje vlastiti instrument kod kuće. Sastavni dio obrazovanja na klaviru je i rad kod kuće i redovno vježbanje na instrumentu.

Pored glavnog predmeta Klavir, učenici pohađaju i Solfeggio, a u trećem razredu uvodi se i Skupno muziciranje, te se učenici raspoređuju u skladu sa njihovim predispozicijama. Za mlade klaviriste, to je uglavnom Hor i (ili) Vokalni ansambl.

Učenici se upisuju u muzičku školu po završenom trećem razredu osnovne škole, a u slučaju iznimno nadarenih učenika i ranije.

Klavirski odsjek OMBŠ Novo Sarajevo sa svojim tačkama i učenicima aktivno učestvuje na svim školskim i vanškolskim koncertima i manifestacijama, a učenici klavira postižu vrlo zapažene rezultate na domaćim i međunarodnim takmičenjima. Učenici i nastavnici klavira osvajaju brojne nagrade i priznanja, što potvrđuje visoki kvalitet nastave za klavir u našoj školi.